Comfort zone | Nyberg Wealth and Health

Nyberg Wealth and Health

Annons

Comfort zone

Idag skriver jag om vart den personliga utvecklingen sker. Är det där du oftast befinner dig? Där du känner dig trygg med omgivningen och kan kontrollera vad som sker? Eller sker det på en annan plats och om så är fallet, hur tar du dig dit?

Den plats där vi känner oss bekväma kallar jag för “comfort zone”. I den har vi kontroll på vad som sker och vi känner oss trygga. Inom denna zon sker väldigt lite utveckling, främst för att vi inte behöver det. För att utvecklas krävs det att man tar sig utanför sin trygghetszon. Hur gör du det? Jag ger dig ett exempel från tidigare i veckan:

I tisdags var jag på en föreläsning gällande stress, där fick vi ett case presenterat för oss. I grupper skulle vi sedan sitta för att analysera vad personen borde göra för att förbättra sin stressade situation. Vi diskuterade även hur vi som hälsopedagoger skulle hjälpa henne till förbättring. I samband med allt detta testade jag att göra en Keynote på min iPad. Det var inte mycket mer än så, trodde jag.

Jag visade denna presentation för en klasskamrat, Linda. Det Linda gjorde när jag var klar tackar jag henne ödmjukast för. Hon gick fram till läraren och bad henne låta mig presentera, inför alla, vad jag skrivit ned. Hon tog, med andra ord, mig som ett spjut och kastade mig ungefär världsrekordslångt utanför min comfort zone. Jag blir nervös som en dåre varje gång jag ska presentera något i större grupper. Min perfektionism, som jag anstränger mig för att få bukt med, sätts på spel och jag saknar kontroll över situationen.

Innerst inne ville jag verkligen gå upp och hålla presentationen. Linda gjorde det möjligt och jag fick en superchans till utveckling! I mina ögon gick det jättebra och jag är glad att jag inte lät mig luras av mina tankespöken!

Det jag vill få fram är att jag (och säkert även du) ofta utsätts för tillfällen där jag kan ta mig utanför min comfort zone, men väljer att inte göra det enbart för att det är bekvämt! Mitt kanske största utvecklingsområde är just min illvilja till att befinna mig utanför min comfort zone. Jag jobbar dagligen för att våga ta mig utanför den.

Mina råd för att du ska lyckas ta dig utanför DIN comfort zone är att du ska lära dig vad som händer inom dig när du hamnar i situationer där du kan ta dig utanför den. Det kan vara både fysiska och psykiska signaler. Det kan till och med vara olika signaler vid olika tillfällen. Registrera dessa. När du märker att dessa signaler dyker upp gör du det du är rädd för, där utanför sker din utveckling.

Fysiologisk upplever jag själv en högre puls och jag känner mig nervös, ibland lite darrig. Psykologiskt märker jag tydligt att bortförklaringar till varför jag inte ska göra något svävar fritt, även tankar som säger att jag inte kommer att klara uppgiften cirkulerar. Idag använder jag dessa signaler som triggerz för att göra precis det jag är rädd för. Jag ser det som grönt ljus till utveckling.

Avslutningsvis vill jag säga att det är okej att vara sårbar, att inte vara perfekt. Du är värdefull, alltid och oavsett! Lär av dina misstag och våga riskera misslyckanden igen. Utan dem utvecklas du inte.

Varma kramar!

 

IMG_0015

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats